Peab bygger pilotplattform för ren energi i Esbo

avsvenskbyggmarknad.se

2024-03-14
Visionsbild PEABVisionsbild PEABVisionsbild PEAB

Peab får uppdrag att bygga pilotplattform för ren energi i Esbo

Peab, ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag, har tilldelats uppdraget att bygga en innovativ pilotplattform för ren energi i Esbo, Finland. Projektet, beställt av Teknologiska forskningscentralen VTT, uppgår till ett värde av 19 miljoner euro.

Om projektet

Det omfattande projektet inkluderar en tillbyggnad till VTT:s Bioruukki pilotcenter samt uppdatering av den befintliga byggnaden. Bioruukki fungerar som en plattform för innovation inom biobaserade produkter och lösningar för den cirkulära ekonomin och räknas som en av Europas största öppna pilotanläggningar. Här erbjuds diverse processutvecklingsenheter i pilotskala samt tjänster för forskning och utveckling.

Tillbyggnaden ska inrymma VTT:s forskningsaktiviteter rörande tunga fordon, motorer, vätgasutrustning och batterier, samt stödfaciliteter för forskning på två våningar. Den totala storleken på fastigheten blir runt 5 000 bruttokvadratmeter.

En drivkraft för hållbar utveckling

”Vi är mycket glada över att Peab har fått förtroendet att bygga ut denna pilotplattform och på så sätt främja arbetet för hållbar utveckling,” säger Ilkka Laakeristo, regionchef för Peab Finland.

Byggstarten för projektet är planerad till mars 2024, med ett beräknat färdigställande i början av 2026. Uppdraget kommer att orderanmälas under det första kvartalet 2024.

För mer information om projektet och ytterligare detaljer, besök Peabs pressmeddelande.

Läs även XL-BYGG fortsätter att växa trots tuff marknad

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner