Byggnadsarbetare protesterar mot byggkrisen vid riksdagen

avsvenskbyggmarknad.se

2024-03-19
Johan Lindholm talar vid en demonstration mot byggkrisen tidigare i år. Foto: byggnadsJohan Lindholm talar vid en demonstration mot byggkrisen tidigare i år. Foto: byggnads

Byggnadsarbetare protesterar utanför riksdagen

Från och med idag, den 19 mars, och varje kommande tisdag fram till sommaren, kommer byggnadsarbetare att demonstrera utanför riksdagen. Syftet med demonstrationerna är att protestera mot den pågående byggkrisen och regeringens brist på åtgärder. Läs pressmeddelandet här.

Kris i byggbranschen

Krisen i byggbranschen fortsätter att fördjupas, med en rekordhög nivå på både varsel och konkurser. Trots detta har regeringen inte kommit med några konkreta förslag på hur situationen ska förbättras. Detta har lett till att byggnadsarbetare i Stockholm har beslutat att ta till nya metoder för att göra sin röst hörd.

Uppmaning till regeringen

Demonstrationerna, som äger rum varje tisdag mellan kl. 09.00 och 10.00, uppmanar regeringen att vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen i byggsektorn. ”Byggkrisen är allvarlig för hela Sverige. Kompetenta yrkesarbetare tvingas lämna branschen och ungdomar känner sig lurade på sina studier,” säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Statistik som underbygger krisen

  • Arbetslösheten bland medlemmarna i Byggnads A-kassa har ökat med 67 procent sedan sommaren.
  • Konkurserna inom byggbranschen har ökat med 84 procent jämfört med föregående år.
  • Boverket räknar med att endast 19 500 bostäder kommer uppföras under 2024, vilket är långt under det beräknade behovet av 67 300 nya bostäder per år fram till 2030.

Om Byggnads

Byggnads är fackförbundet som representerar arbetstagare inom bygg och anläggning, med över 100 000 medlemmar.

Läs även: Framtiden för bostadsbyggande i fokus

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner