Innovativt kooperativt LSS-boende i Gällivare

avsvenskbyggmarknad.se

2024-03-20
Bild av det kooperativa LSS-boendet i Gällivare.Yvonne Westerlund, affärsutvecklare Riksbyggen

Nytt LSS-boende planeras i Gällivare

Gällivare kommun i samarbete med Riksbyggen överväger uppförandet av ett nytt LSS-boende med fokus på delaktighet. Beslut om att bilda en kooperativ hyresgästförening väntas tas i juni.

Projektets syfte är att erbjuda ett boende som inte bara är kostnadseffektivt utan även främjar delaktighet. Mynewsdesk rapporterar att Riksbyggen och Gällivare kommun nu jobbar tillsammans för att skapa ett LSS-boende som ska möta de boendes behov.

En kooperativ hyresrättsförening kan bli lösningen

Om planerna går igenom, kommer en så kallad kooperativ hyresrättsförening bildas, som ska äga och förvalta fastigheten. Det kooperativa upplägget innebär att de boende får större möjligheter att påverka sitt boende. Enligt Riksbyggen har deras kooperativa modell använts framgångsrikt i 34 svenska kommuner.

Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen, betonar att denna modell erbjuder många fördelar, bland annat möjligheten till påverkan för de boende samt en effektiv och extern finansiering.

Det slutgiltiga beslutet ska fattas av kommunfullmäktige i Gällivare i juni. Både tjänstepersoner och ledande politiker i kommunen har uttryckt att det nya boendet behöver vara både kostnadseffektivt och präglas av boendeinflytande.

Läs mer om samarbetet och planerna på Mynewsdesk här.


Läs även: Ny förskola planeras i Tavelsjö

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner