Innovativt studentboende i Lund med Vänner för livet

avsvenskbyggmarknad.se

2024-03-26
Bild på moderna studentbostäder i LundFOJAB Villan Helsingkrona nation

Unika studentbostäder i Lund invigda

Villan på Helsingkrona nation, ett åttavåningshus med 65 studentbostäder, invigdes nyligen i Lund. Bostäderna är designade utifrån ett nytt koncept som utvecklats av FOJAB tillsammans med nationen. Det nya boendet, benämnt ”Vänner för livet”, är en hybrid mellan studentkorridor och privata lägenheter och erbjuder en modern mix av privata och gemensamma utrymmen.

Koncept för social samvaro

Det nya boendekonceptet har tagits fram som ett svar på ett ökande behov av social samvaro, förstärkt av den rådande pandemin. Enligt Sigge Meurling, kurator på Helsingkrona nation, efterfrågade majoriteten av studenterna ett kollektivt boende. Villan består av storlägenheter med tio rum vardera där studenterna delar kök, matplats och vardagsrum men har egna sovrum och badrum. Den översta våningen innehåller en mindre lägenhet med fem rum.

Hållbarhet och smarta lösningar i fokus

En minskad materialåtgång har varit ett viktigt fokus i utformningen av Villan. Mats Norrlid från FOJAB betonar vikten av ekonomisk och ekologisk hållbarhet, samt användningen av smarta lösningar och gedigna material. Byggnaden har också uppdaterats för att möta moderna energikrav och därmed minska sitt klimatavtryck.

FOJAB som generalkonsult

FOJAB har fungerat som generalkonsult och ansvarig arkitekt genom hela projektet, vilket enligt Mattias Hedberg Ek på FOJAB bidragit till projektets framgång. Byggnaden har också funktioner som platsbyggda möbler och infälld belysning för att minimera slitage och nyinköp för nyinflyttade studenter.

För mer detaljer, besök pressmeddelandet.


Läs även: Renovering av Christinaskolan närmar sig slutfasen

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner