Bostadsmarknaden stiger: Budpremien ökar igen

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-19
Illustration av bostadsmarknad med budpremie.Haga Göteborg Foto: Jeet Datta / Unsplash

Annons

vida XL

 

Bostadsmarknaden tar ny fart med stigande budpremier

Enligt en färsk kartläggning utförd av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, baserad på data från Svensk Mäklarstatistik, har bostadsmarknaden börjat återhämta sig efter en period av avmattning. Mars månad visade på en budpremie på 1,2 %, den högsta noteringen sedan slutet av sommaren 2023.

Förnyad aktivitet på bostadsmarknaden

Rapporten pekar på att villor nu återigen säljs över utgångspriset, i signal om att köparnas självförtroende på marknaden har återvunnit styrka.

”Budpremien ökar igen vilket indikerar att priserna går upp. Köpare är aktiva igen och visar ett ökat självförtroende”, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i en kommentar till TV4 Nyheterna.

Efter de höga bostadspriserna under COVID-19 pandemin och en avmattning under 2022, var budpremien som lägst i december 2022 då villor såldes för i genomsnitt 3% under utgångspriset. Nu tyder tecken på marknaden på en uppvärmning där både bostadsrätter och villor ser en prisuppgång.

Positiva siffror för mars månad

Senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar på en uppgång på 1,8% för bostadsrätter och 1,1% för villor under mars. På årsbasis har bostadsrätter ökat med 1,4% medan villapriserna är oförändrade.

Dessa siffror kan tyda på en fortsatt uppgång och ökad dynamik på bostadsmarknaden, med ökat intresse från både köpare och säljare inför framtiden.


Läs även: Boräntorna sjunker – Positiva nyheter för hushållen

Annons

hemstädning
WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner