Boräntorna sjunker – Positiva nyheter för hushållen

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-19
Graf över boräntorna trend.Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Annons

vida XL

Boräntorna sjunker första gången på två år

Efter en obruten uppåtgående trend sedan december 2021 har hushållens rörliga bolåneräntor nyligen börjat falla, visar siffror från jämförelsetjänsten Zmarta. I december 2023 markerades starten på en nedgång för de nya och omförhandlade räntorna för rörliga bolån, med en bindningstid på tre månader. Även om de utestående avtalen för bolåneräntor initialt fortsatte att stiga, visar nu statistiken en potentiell vändpunkt till lägre räntor för hushållen.

En efterlängtad vändning

Enligt data från Statistiska centralbyrån (SCB) tyder allt på att de rörliga boräntorna kan ha nått sin toppnivå i januari 2024, med en genomsnittlig ränta på omkring 4,95 procent. Februari månads siffror visar på en minskning till 4,93 procent. Denna räntesänkning är den första av sitt slag sedan slutet av 2021, tydligt indikativ på att de långvarigt stigande räntorna kan vara på väg att vända.

Riksbankens kommande beslut

Mycket uppmärksamhet riktas nu mot Riksbanken och dess kommande räntebesked den 8 maj. Enligt en AI-baserad analys från Zmarta av Riksbankens fem senaste rapporter är chansen för en räntesänkning i maj cirka 70 procent. Om ingen sänkning sker då, ökar sannolikheten till 90 procent för en sänkning i juni.

Allt fler långivare har redan sänkt sina rörliga boräntor i linje med de lägre marknadsräntorna, vilket återspeglas i statistiken. Hushållen har efter månader av ökad räntebörda äntligen börjat se en sänkning av sina månadskostnader för bolån.

Betydelsen för hushållen

Detta trendbrott innebär en välbehövlig lättnad för många svenska hushåll, som lidit av ökade räntekostnader under den senaste tiden. Med de potentiella framtida räntesänkningarna från Riksbanken, kan detta vara början på en mer stabil period för bostadsägare och deras ekonomi.

Du kan läsa hela pressmeddelandet från Zmarta här.

Läs även: Title: Hållbar förskola i Boliden: Framtidens lärmiljö för barn

Annons

hemstädning
WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner