Underhåll 2024: Digitalisering och AI i Fokus för Framtidens Industriunderhåll

avsvenskbyggmarknad.se

2024-03-14

Underhåll 2024: Digitalisering och AI i Fokus för Framtidens Industriunderhåll

I en värld där industrier ständigt strävar efter effektivitet och innovation, står underhållet av produktionslinjer inför en revolutionerande förändring. På mässan Underhåll 2024, som nyligen ägde rum på Svenska Mässan i Göteborg, var digitalisering och artificiell intelligens (AI) huvudteman som engagerade deltagare och utställare. Mässan lockade flera hundra utställare som presenterade de senaste produkterna och tjänsterna inom underhållssektorn.

Utmaningar och lösningar inom industrin

En central utmaning som belystes under mässan är hur man planerar och genomför underhåll på ett sätt som tillgodoser dagens krav på effektivitet och hållbarhet. Digitalisering innebär att överföra information till digital form för att sedan använda den till att förbättra underhållsarbetet, särskilt förebyggande och prediktivt underhåll.

Konferenser och seminarier

Underhåll 2024 bjöd inte bara på en utställning utan även på tre parallella konferenser: Underhållsstrategi, Skyddsombudsdagarna och Additive Intelligence 4.0. Dessa evenemang gav besökarna möjlighet att djupdyka i specifika ämnen, lära av experter och utbyta idéer. Dessutom genomfördes ett brett presentations- och seminarieprogram där ämnen som smart underhåll, industriell säkerhet och additiv tillverkning diskuterades.

Matchmaking och utbildning

En viktig del av mässan var matchmaking, ett verktyg som underlättar för säljare och köpare att hitta varandra. Samtidigt erbjöds utbildningsmöjligheter för underhållsansvariga, industriledare och tekniker.

Focus på additiv tillverkning

Additiv tillverkning, eller 3D-printning, var ett framträdande tema med presentationer om bland annat hur denna teknik kan användas för tillverkning av reservdelar on-demand. Innovationer och idéutbyte inom området presenterades även på den så kallade Industrial Tech Start Up Arena.

AI och prediktivt underhåll

Konceptet med prediktivt underhåll, där man använder sensorer och mätningar för att förutsäga kommande problem, diskuterades flitigt. Flera presentationer fokuserade på användningen av AI för att avancerat övervaka och förutsäga underhållsbehov.

Säkerhet och arbetsmiljö

Säkerhetsrelaterade teknologier och arbetskläder för att skydda mot kemisk kontaminering var exempel på produkter som visades upp på mässan, vilket visar på mässans omfattande fokus även på arbetsmiljö och säkerhet.

Hållbarhet i fokus

Återtillverkning och dess betydelse för hållbarhet, kostnadsreducering och energieffektivitet diskuterades också under mässan. Företag som SKF och Volvo delade sina framgångsrika erfarenheter av återtillverkning av komponenter.

Pris till Årets Underhållsledare

Under mässan tillkännagavs också vinnaren av Årets Underhållsledare: Kent-Olof Bingmark från Scania Industrial Maintenance, som lovordades för sitt arbete med att integrera underhållsfrågor i anskaffningsfasen och bygga en stark organisation kring underhållskompetens.

För mer information om mässan, besök Nordiska Projekt.

Läs även: Europas första koldioxidavskiljning i planglasindustrin har startat

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner