Ökande vräkningar från bostadsrätter – Oroande trend i Sverige

avsvenskbyggmarknad.se

2024-03-19
Bild på personer som packar sina saker vid vräkningar.Bistadsrätter Fasad, Bild Bovision

Oroande ökning av vräkningar från bostadsrätter

Enligt en ny rapport har antalet vräkningar från bostadsrätter i Sverige ökat markant de senaste åren. Rapporten, framtagen av Kronofogden tillsammans med Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC), avslöjar att 2 768 vräkningsärenden genomfördes under 2023 – en ökning med 10 procent jämfört med året innan. Vidare drabbades 674 barn av dessa vräkningar, vilket utgör en ökning med 17 procent.

Orsaker bakom trenden

Den ökande trenden tros bero på flera faktorer, däribland den pressade ekonomiska situationen många hushåll befinner sig i. 79 procent av de tillfrågade i SBC:s rapport ”Sveriges Bostadsrättsrapport 2024” rapporterar om höjda avgifter inom deras bostadsrättsföreningar under det senaste året. Dessutom har räntorna på bolån stigit, vilket ytterligare försvårar situationen för redan pressade hushåll.

För många innebär vräkningen en stor personlig och ekonomisk påfrestning, särskilt för familjer med barn. Therese af Jochnick från SBC uttrycker oro över denna utveckling och understryker behovet av åtgärder för att motverka trenden.

Åtgärder mot trenden

Kronofogden har meddelat att man arbetar aktivt för att förebygga vräkningar genom olika insatser över hela landet. Bland annat erbjuds stöd och rådgivning till de hushåll som riskerar att vräkas från sina hem.

Om du vill läsa mer om rapporten och den ökande trenden av vräkningar kan du hitta hela pressmeddelandet från Bovision här.


Läs även: Title: Hållbarhetsinnovationen Space vinner Årets Bygge 2024

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner