Byggmaterialindex: Nedgång och ljuspunkter i byggsektorn

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-25
Byggmaterialindex: grafisk presentationFoto: Oxana Melis / Unsplash

Annons

skånska byggvaror

Fortsatt nedgång i byggmaterialhandeln – första kvartalet 2024

Byggmaterialhandelns omsättning visar en fortsatt nedgång under första kvartalet 2024, med en minskning på 14,8 procent jämfört med samma kvartal förra året. Det framgår av Byggmaterialindex som sammanställs av branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

Nedgång i försäljningen

Försäljningen i byggmaterialhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade alltså med 14,8 procent under perioden. Justerat för prisförändringar minskade försäljningen med 16,8 procent i volymutveckling.

Ljuspunkter skönjas

Trots nedgången lyfter Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna i ett pressmeddelande, fram att prisökningstakten har avtagit, vilket kan ge hushållen en chans att åter stärka sin köpkraft. Det är även en positiv signal att försäljningen till konsument, som varit negativ sedan andra kvartalet 2021, visar tecken på förbättring.

Stockholm leder trendbrott

Bland regionerna är det i Stockholm som en klar vändning syns först, enligt Patric Lindqvist, Affärsområdeschef Marknadsinsikt på Prognoscentret. Detta kan tyda på att förbättringen i byggmaterialhandeln kan komma att sprida sig till andra delar av landet.

Byggmaterialindex

Byggmaterialindex är ett mått som visar utvecklingen inom byggmaterialhandeln baserat på försäljningsuppgifter från ledande aktörer inom branschen. Det ger branschen viktiga indikationer om hur marknaden utvecklas, uppdelat på proffs- och konsumentförsäljning, samt specifika varugrupper.

Läs även: Storsatsning på Byggmaterial i Eskilstuna

Annons

Beijer
WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner