Wisdome Stockholm Vinner Kasper Salin-priset

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-11
Arkitekturprisvinnande Wisdome Stockholm bild. Kasper Salin-prisWisdome Stockholm. Ansvariga arkitekter SAR/MSA: Jonas Elding och Johan Oscarson, Elding Oscarson Arkitekter. Foto: Mikael Olsson

Annons

Beijer

Wisdome Stockholm vinner Kasper Salin-priset

Ett böljande tak, respektingivande spännvidder och ett tonsäkert publikt rum fick högsta betyg av juryn för Kasper Salin-priset. Årets bästa svenska byggnad är Wisdome Stockholm, Tekniska museets tillbyggnad.

Kasper Salin-priset, Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris, delades ut av Sveriges Arkitekter vid Arkitekturgalan den 9 april på Slagthuset i Malmö.

Tillbyggnaden är helt i trä och har en aldrig tidigare prövad takkonstruktion. Den schweiziska konstruktören Florian Kosche har utformat konstruktionen som ett självbärande rutnät av platta LVL-skivor i två riktningar – en kombination av ypperligt hantverk och high tech.

Nominerade byggnadsverk

Förutom Wisdome Stockholm tävlade även Gjuteriet i Malmö, Gästhuset Höghult i Karlsborg och Raw i Uppsala om Kasper Salin-priset.

Juryns motivering till varför Wisdome Stockholm vann var att projektet från tidig skiss till färdig byggnad går den genomförda idén som en röd tråd. Den helt nya lösningen för takkonstruktionen flyttar fram träbyggandets positioner.

Läs även: Hållbarhetsfokus på Byggmaterialdagen 2024

Annons

skånska byggvaror
WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner