Ökade byggstarter i mars enligt Byggfakta

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-17
En bild av Byggstarter ökning i marsFoto: Danist Soh / Unsplash

Annons

Beijer

Byggstarter ökar i mars enligt Byggfakta

Enligt en pressmeddelande från Byggfakta visar Byggfaktas Byggstartsindikator att byggstarter av nyproduktionsprojekt ökade med 0,4 procent mellan februari och mars. Bostadsbyggandet noterade en marginell nedgång med 0,1 procent medan övrigt byggande ökade med 0,6 procent. På årsbasis har Byggstartsindikatorn minskat med 0,4 procent, med en nedgång om 3 procent för bostäder och en ökning om 1 procent för övrigt byggande.

Långsam återhämtning för bostadsbyggandet

Trots nedgångar under föregående månader indikerar statistiken en botten under hösten med en långsam återhämtning under vintern och våren för bostadsbyggandet. Årsakten för byggstartade bostäder i 2023 tros ligga på drygt 20 000 enheter, även om detta fortfarande är betydligt lägre än tidigare år. Det hela framstår dock som en liten uppgång från en historisk låg nivå.

Övriga byggsektorer visar tecken på stabilisering

Seperation från bostadssektorn tyder indikationerna på en stabilisering i övriga byggsektorer, även om tidigare månader visat en nedåtgående trend. Marchiffra visar en ökning om 0,6 procent för övrigt byggnadsarbete. Denna lilla uppgång kan vara ett första tecken på att avmattningen som observerats de senaste månaderna är på väg att vända.

Detaljerad information och vidare analys finns tillgänglig på Byggfaktas pressmeddelande.

Läs även: Storsatsning på Byggmaterial i Eskilstuna

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner