Vårbudgeten: Regeringen Ignorerar Byggkrisen

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-15
Regeringens vårbudget en besvikelse för byggbranschenFoto Like Besley / Unsplash

Annons

Beijer

Vårbudgeten är en stor besvikelse anser amtliga branschorganisationer inom bygg- och installationssektorn samt Landsorganisationen (LO) och uttrycker djup besvikelse över regeringen. Kritiken från Byggnads, Installatörsföretagen, Hyresgästföreningen, Stockholms Handelskammare, och LO fokuserar på avsaknaden av nödvändiga stimulansåtgärder för att motverka de allvarliga problemen inom branschen samt inom välfärdssektorn. Deras gemensamma synpunkt är att regeringens brist på initiativ inte bara riskerar att fördjupa den befintliga krisen inom byggsektorn, men också att underminera välfärdstjänster, vilket kan ha långsiktiga negativa effekter för hela Sveriges ekonomi och samhällsstruktur.

Byggnads kritiserar regeringens passivitet i vårbudgeten

I vårbudgeten har regeringen valt att inte adressera den djupgående krisen inom byggbranschen, trots att situationen är den värsta på decennier. Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, uttrycker stark kritik mot regeringens handlingssätt. ”Trots att branschen befinner sig i den djupaste krisen på decennier väljer regeringen att sticka huvudet i sanden och helt lämna branschen åt sitt öde. Det är under all kritik,” säger Lindholm. Han framhäver att erfarna yrkesarbetare nu varslas och tvingas söka arbete i andra branscher, och att lärlingar inte får nödvändig arbetsplatspraktik.

Installatörsföretagen kräver kraftfulla åtgärder

Installatörsföretagen, en annan nyckelaktör inom byggsektorn, delar Byggnads frustration. VD Ola Månsson betonar behovet av omfattande renoveringspaket och investeringar i energieffektivisering för att mildra krisens effekter. ”Varje dag går sju byggbolag i konkurs. Regeringen måste inse att det är viktigare än någonsin att hålla bygghjulen rullande för att branschen inte ska förlora erfaren kompetens,” påpekar Månsson.

Hyresgästföreningen besviken på bristen på stöd till hyresgäster

Hyresgästföreningen, representerad av förbundsordförande Marie Linder, är också kritisk till regeringens budgetförslag, speciellt bristen på stöd för landets tre miljoner hyresgäster. Linder kritiserar regeringens ”strutspolitik” och menar att regeringen ignorerar både bostads- och byggkrisen. ”Sverige har inte råd med fler förlorade år av bostadsbyggande. Tidöpartierna måste dra huvudet ur sanden och agera,” säger Linder.

Stockholms Handelskammare efterlyser akuta insatser

Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare, varnar för att produktionstillbakagången kan uppgå till 1 000 miljarder kronor om inte åtgärder vidtas snart. ”Byggbranschen kämpar för sin överlevnad. Regeringen pratar om att man ska öka tillväxten men presenterar inte en enda lösning på byggkrisen,” förklarar Bergkvist och understryker behovet av riktade ekonomiska stimulanser.

LO varnar för ökad arbetslöshet och nedskärningar i välfärden

LO framför en skarp kritik mot regeringens hantering av vårbudgeten, som enligt dem inte bara missar att stödja byggsektorn utan också ignorerar andra kritiska områden som vård, skola och omsorg. LO:s ordförande, Susanna Gideonsson, framhäver regeringens brist på åtgärder för att bekämpa den akuta arbetslösheten och de pågående nedskärningarna inom välfärdstjänster. ”Det är ett politiskt val att inte göra mer för att stoppa den akuta krisen i byggsektorn eller att stoppa fortsatta nedskärningar i vård, skola och omsorg,” säger Gideonsson. Hon understryker att omfattande investeringar är nödvändiga för att återupprätta de grundläggande tjänster som redan har drabbats hårt av kostnadskrisen och att förbereda för framtida behov.

Läs också:

Dramatisk Ökning Av Konkurser Inom Byggbranschen Under Första Kvartalet 2024

Byggkrisen når installationsbranschen

Bygginvesteringar i Sverige 2024/2025: En Framtidsutsikt

Annons

verktygsproffsen
WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner