Hampaisolering för klimatpositivt byggande

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-22
Image showing hemp insulation being installed in a building.Foto: Rick Proctor / Unsplash

Annons

Beijer

 

Isolering med hampa för ett klimatpositivt byggande

Ekolution, ett innovativt GreenTech-företag med fokus på hållbar byggindustri, driver nu en banbrytande satsning på tillverkning av byggisolering från industrihampa. Med en ny fabrik under uppförande i Staffanstorp, siktar företaget på att erbjuda en miljövänlig och koldioxidbindande isoleringslösning till konkurrenskraftiga priser. Denna utveckling signalerar ett stort kliv framåt i strävan mot en grönare byggsektor.

Klimatpositiv hampaisolering

Industrihampans potential för klimatpositiv isolering är vetenskapligt bekräftad. En kubikmeter av Ekolutions isolering kan minska koldioxidbalansen med 70 kg, vilket framhäver materialets förmåga att bidra till en minskad miljöpåverkan från byggsektorn. Odlandet av hampan kräver minimalt med vatten och gödsel, samtidigt som det inte krävs några biocider.

Fördelar med hampabaserad isolering

Förutom de uppenbara miljöfördelarna erbjuder hampaisolering en mängd praktiska fördelar. Materialet är 100 % återvinningsbart, allergivänligt, och det bidrar till en förbättrad inomhusluft genom att vara diffusionsöppet. Dessa egenskaper gör hampaisolering till ett attraktivt alternativ inom byggindustrin, där efterfrågan på hållbara och energieffektiva byggmaterial stadigt ökar.

Den svenska satsningen

Den planerade fabriken i Staffanstorp representerar en investering på 156 miljoner kronor, varav 94,5 miljoner kronor kommer från Naturvårdsverkets Klimatklivet. Fabriken förväntas driva innovation och storskalsproduktion av hampabaserade byggprodukter, vilket inkluderar mer än bara isoleringsmaterial.

Odling och produktion

Lokala jordbrukare i området kommer att odla hampan som används för produktion, vilket säkerställer en lokal och hållbar tillgång på råmaterial. Med ett effektivt växelbruk kan dessa jordbrukare bidra till en minskad koldioxidpåverkan samtidigt som de försörjer fabriken med nödvändiga resurser.

Användningsmöjligheter i hela världen

Med en förmåga att avsevärt minska byggnaders klimatavtryck, och med redan befintliga implementeringar i stora byggprojekt, står Ekolution inför en ljus framtid. Företagets satsningar på hållbarhet, innovation och lokal produktion placeras Ekolution på kartan som en viktig aktör i strävan mot en mer hållbar och miljövänlig framtid.


Läs även: Fossilfritt Projekt i Slakthusområdet – CO₂-Minskningar

Annons

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner