Konkurser i byggbranschen når rekordnivåer

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-22
Bild på konkurser i byggbranschenFoto: Luke Besley

Annons

verktygsproffsen

 

Byggbranschens konkurser ökar kraftigt

Under årets första kvartal har nästan 600 byggbolag gått i konkurs, vilket innebär en ökning med 58 procent jämfört med samma period förra året. Siffrorna, som presenterats av bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, visar på en dramatisk utveckling där totalt 597 byggbolag tvingats till konkurs mellan januari och mars.

Storstadslänen och småföretagen drabbas hårdast

Den tuffa konjunkturen tycks vara särskilt påtaglig i storstadslänen och bland små byggbolag med färre än 10 anställda. Noterbart är dock att konkurserna ökat mest bland företag som har mellan 10 och 19 anställda. På grund av dessa konkurser har sammanlagt 1 812 anställda förlorat sina jobb under det första kvartalet.

Historiska siffror

Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen, påpekar att man måste gå tillbaka till år 1994 för att finna motsvarande antal konkurser och drabbade anställda i branschen. Han betonar även den fortsatt svåra sits många byggbolag befinner sig i.

Bygginvesteringar minskar framöver

Trots en förväntad lindring i bostadsbyggandet till följd av kommande räntesänkningar, kommer de totala bygginvesteringarna att minska. Enligt Byggföretagen förväntas de totala bygginvesteringarna i såväl bostäder som lokaler och anläggningar att minska från 651 miljarder kronor under år 2023 till 643 miljarder under år 2025.

Källa: Byggföretagens pressmeddelande

Läs även: Konkurserna ökar dramatiskt i Sverige

Annons

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner