Virkespriser prisökning

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-22
VikrespriserFoto: Hal Gatewood / Unsplash

Annons

Beijer

 

Virkespriser väntas stiga – agera nu enligt Danske Bank

Enligt en ny analys från Danske Bank förutspås priset på sågade trävaror att fortsätta stiga under året. Så om du funderar på att renovera eller bygga en altan inom den närmaste tiden, kan det vara klokt att agera nu.

Under början av året har priset på virke redan ökat med cirka 10 procent. En trend som ser ut att fortsätta med snabb takt. Detta är till stor del på grund av minskade avverkningar från svenska skogsägare, vilket skapat en brist på virke och därmed skjutit upp priserna. Importstoppet av virke från Ryssland och Belarus, som infördes 2022, har också bidragit till det nuvarande läget. Detta har resulterat i att cirka 8-10 miljoner kubikmeter virke saknas på den europeiska marknaden, vilket ytterligare förvärrar situationen.

Expertens råd

Johan Freij, skogsexpert på Danske Bank, understryker att konsumenter bör köpa virket nu för att undvika ännu högre kostnader framöver. ”den som väntar med sitt projekt kan komma att stå inför ännu högre priser”, säger han och påpekar att situationen är extra pressad i år.

För vidare information och djupare insikt, läs hela analysen från Danske Bank här.


Läs även: Partnerskap för elbilsladdning i Stena Fastigheters fastigheter

Annons

Beijer
WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner