Kilströmskaj nominerad till Träpriset 2024

avsvenskbyggmarknad.se

2024-03-14
Kilströmskaj Karlskrona Bild: JSPKilströmskaj Karlskrona Bild: JSPKilströmskaj Karlskrona Bild: JSP

Kilströmskaj nominerad till att vinna Träpriset 2024

Det banbrytande projektet Kilströmskaj i Karlskrona har fått den ärofyllda nomineringen att vara en av finalisterna i kampen om Träpriset 2024, ett pris som delas ut vart fjärde år av Branschorganisationen Svensk Trä för att hylla god och innovativ arkitektur i trä. Priset är ett erkännande av arkitektonisk kvalitet och nydanande användning av trä i byggnadskonst.

Om Kilströmskaj

Kilströmskaj består av tre bostadshus vid vattnet i Karlskrona, vars unika design och hållbara konstruktion fullt ut utnyttjar materialets estetiska och tekniska egenskaper. Byggnaderna, som är klädda i cederträ och bär starka historiska kopplingar till staden genom sin arkitektur, har utvecklats av JSB med Wingårdhs som arkitekter. Projektet framhålls av juryn för sitt mod att signalera nutid och framtid genom en symbios av traditionella och industriella byggtekniker i trä.

Juryns Motivation

I sin motivering lyfter juryn fram Kilströmskajs förmåga att integrera modern teknik med historiska element, skapande en visuell och kulturell länk mellan det förflutna och nutiden. Projekten anses som ett framstående exempel på hur trä kan användas för att skapa hållbar och estetiskt tilltalande arkitektur i en urban miljö.

Träprisets betydelse

Träpriset betraktas som en av de mest prestigefyllda utmärkelserna inom svensk arkitektur- och byggbransch, och syftar till att uppmuntra och inspirera till ökat användande av trä i byggbranschen. Att Kilströmskaj är en av de nominerade är inte bara en stor ära utan också ett bevis på projektets framstående kvaliteter inom arkitektonisk innovation och hållbar byggkonst.

Vägen framåt

Vinnaren av Träpriset 2024 kommer att offentliggöras den 21 mars, vilket gör tiden fram till dess spännande för alla inblandade i Kilströmskaj-projektet. Vidare information om projektet och Träpriset finns att läsa på Svensk Träs hemsida samt JSBs hemsida.

Källa: JSBs pressmeddelande

Läs även: Mark Isitt tar över som ordförande i ROT-prisjuryn

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner