Fredrik Nyberg – Årets Brunnslockspoet 2024

avsvenskbyggmarknad.se

2024-03-15
årets 2024 brunnslockspoet Fredrik NybergFredrik Nyberg tar emot utnämningen årets Brunnslockspoet 2024 under Umeå internationella litteraturfestival, Littfest.

Fredrik Nyberg utsedd till årets Brunnslockspoet 2024

I Umeå har poeten Fredrik Nyberg utsetts till årets Brunnslockspoet 2024, ett erkännande som för sjätte året highlightar poesi i offentliga rum. Utnämningen annonserades under Umeås internationella litteraturfestival, Littfest.

Varje år väljs en poet för att skriva en dikt som sedan görs permanent genom att gjutas in i ett brunnslock. Dessa poesifyllda brunnslock sprids sedan i städer över hela Sverige, med syftet att berika det offentliga rummet och ge poesi ett synligt och varaktigt uttrycksmedel.

Fredrik Nyberg, född 1968 och bosatt i Göteborg, är känd för sin förmåga att i sitt poesi verk utforska språkets gränser och möjligheter. Hans diktning har mottagit flera priser och han har publicerat tio diktsamlingar, med den senaste publikationen ”Ruiner, Andra häftet” 2023, nominerad till Sveriges Radios lyrikpris.

Juryns motivering lyfter fram Nybergs unika språkbehandling och förmågan att utforska de större existentiella frågeställningarna genom poesi. Hans kommande bidrag till Brunnslockspoesin förväntas fortsätta i samma anda.

Om Brunnslockspoesi

Projektet Brunnslockspoesi startades 2021 i samband med Göteborgs 400-årsjubileum. Genom att använda miljöer som vanligtvis inte associeras med litteratur, som t.ex. brunnslock, strävar projektet efter att göra poesin tillgänglig på nya och överraskande sätt. Hittills har flera städer i Sverige anammat idén, och genom att samarbeta med kommuner och andra organisationer hoppas projektet att fler ska upptäcka poesins kraft och skönhet i vardagen.

Besök pressmeddelandet för mer information om utnämningen av Fredrik Nyberg som årets Brunnslockspoet 2024.

Läs även: Nya temalekplatser berikar Helsingborg

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner