Sara Kulturhus Vinner Träpriset 2024

avsvenskbyggmarknad.se

2024-03-22
Sara Kulturhus i Skellefteå. Foto: Sven BurmanSara Kulturhus i Skellefteå. Foto: Sven Burman

Sara Kulturhus vinner Träpriset 2024

På torsdagskvällen korades Sara Kulturhus i Skellefteå till vinnare av Träpriset 2024 under en ceremoni på Träprisgalan. Byggnaden, som är en av världens högsta träkonstruktioner, har fått global uppmärksamhet för sitt innovativa användande av trä och bidragit till att förflytta gränserna för träbyggande.

Ett nytt landmärke för Skellefteå

Sara Kulturhus, ritat av White Arkitekter och beläget i hjärtat av Skellefteå, har etablerat sig som en central mötesplats i staden, kombinerande lokal trätradition med avancerad teknik. Arkitekterna bakom projektet uttrycker sin tacksamhet över utmärkelsen och betonar att deras arbete varit möjligt tack vare beställarens önskan att investera i hållbart byggande.

En symbol för hållbar utveckling

Träpriset, som delas ut vart fjärde år av branschorganisationen Svenskt Trä, syftar till att belöna byggnader som representerar god svensk träarkitektur och som speglar vår tids anda. Årets jury, ledd av Rahel Belatchew, lyfter fram Sara Kulturhus som en förebild för stadens gröna omställning och en inspiration för framtida hållbarhetsprojekt runtom i världen.

Utmärkelsen och galan

Vinnaren presenterades på den prestigefyllda Träprisgalan, som i år ägde rum på Tekniska Muséet i Stockholm. Förutom äran som följer med priset mottog Sara Kulturhus även en prissumma på 100 000 kronor. Priset delades ut av kulturminister Parisa Liljestrand.

För mer information om Träpriset 2024, besök Svenskt Träs officiella pressmeddelande.


Läs även: Boom i bostadsbyggande i Skellefteå

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner