Norrköpings nya centralstation: Railway Renaissance

avsvenskbyggmarknad.se

2024-03-23
Bild av Norrköpings centralstation med fokus på Railway Renaissance-designen.Centralstationen sett från Södra parken, enligt förslaget Railway Renaissance. Förslagsställare: Wingårdhs, Fredriksson Arkitektkontor, Bogl och Sigma Civil. Illustration: Wingårdhs

Ny design för Norrköpings centralstation avslöjad

Norrköpings kommun har i samarbete med Sveriges Arkitekter arrangerat en arkitekttävling för den framtida utformningen av stadens nya centralstation och dess närmiljö. Tävlingen har nu avgjorts och vinnaren presenterades den 20 mars 2024, med varsel om en spännande framtid för stadsutvecklingen.

Det vinnande bidraget: Railway Renaissance

Det vinnande konceptet, med namnet Railway Renaissance, står teamet bestående av Wingårdhs, Fredriksson Arkitektkontor, Bogl och Sigma Civil bakom. Arkitekt Joakim Lyth från Wingårdhs uttrycker sin glädje och betonar att ett stort arbete fortfarande återstår för att realisera visionen om en levande och välkomnande centralstation.

Ostlänken som katalysator för stadens utveckling

Genom ett beslut år 2020 fattat av kommunfullmäktige kommer Ostlänken att föra järnvägen genom Norrköping på en upphöjd bro. Beslutet har öppnat upp nya möjligheter för stadens utveckling, där den nya centralstationen kommer spela en central roll.

En framtidssäker vision

Det vinnande förslaget Railway Renaissance presenterar en stilren och tillgänglig design som sträcker sig väl utöver själva stationsbyggnaden. Ett stort fokus läggs på hur de olika trafikslagen integreras och hur människor rör sig genom området. Med en ambition om att sammankoppla stadsdelar på båda sidor om spåren, tjänar den nya stationen som en bro mellan människor och städer.

Utarbetandet av Railway Renaissance till en färdig lösning kommer nu att inledas i samarbete mellan kommunen, Trafikverket, Jernhusen, och det vinnande arkitektteamet. Förslaget har potential att ge Norrköping en unik och välkomnande entré samtidigt som det bidrar positivt till stadsmiljön.

För mer information om det vinnande förslaget och arkitekttävlingen, se det officiella pressmeddelandet från Norrköpings kommun.


Läs även: Hållbarhet genom cirkulära material inom anläggningsbranschen

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner