Rörspräckning: Innovativt miljöprojekt i Bergsjön med Kretslopp och vatten

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-22
Kretslopp och vatten projektbild rörspräckningRörspräckning

Annons

#proffsmagasinet"

 

Kretslopp och vatten i unikt miljöprojekt

I Bergsjön tar Kretslopp och vatten ett stort kliv mot en hållbar framtid genom att vara först i Sverige med att förnya dricksvattenledningar genom elektrifierad rörspräckning och biocirkulära polyetenrör. Projektet, som är ett led i stadens mål att bli ekologiskt hållbar och nästan noll i klimatpåverkan till 2030, påbörjas under vecka 17 på Stjärnbildsgatan och Merkuriusgatan.

Elektrifierad och miljövänlig metod

Till skillnad från traditionella metoder som använder sig av diesel- eller bensindriven utrustning, kommer här alla maskiner istället att drivas med förnybar el. Detta inkluderar grävmaskiner, lastbilar och annan utrustning som krävs för projektet. För de fall förnybar el inte är ett alternativ, kommer hållbara biobränslen, biogas eller HVO att användas.

Biocirkulära rör minskar koldioxid

Projektet skiljer sig från tidigare genom användningen av biocirkulära rör tillverkade av råvaror som frityrolja, skogsavfall och slakteriavfall. Dessa rör är inte bara mer miljövänliga utan bidrar också till en betydande minskning av koldioxidutsläppen, med en förväntad koldioxidvinst på 8,1 ton.

Innovativt och framtidssäkert

Utöver de miljövänliga aspekterna av projektet, kommer schaktmassorna från arbetet att mellanlagras och återanvändas, ytterligare minskande projektets miljöavtryck. Enligt projektledare Malin Pettersson vid Kretslopp och vatten är detta arbete ett viktigt steg mot att visa vägen för en grön omställning inom VA-branschen.

Projektet är ett samarbete mellan Kretslopp och vatten, Pollex AB, Göteborg Energi och rörleverantören Hallingplast AB.

För att läsa hela pressmeddelandet, besök Göteborgs Stad’s pressrum.


Läs även: Title: Ruukki Panelsamtal om Hållbarhet på Nordbygg

Annons

mekonomen
WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner